Luz de Esperanza, Venezuela

Inlagt av senapsfroet.org | 22 maj, 2013 | Barncenter | Kommentering avstängd tags: , ,

Barncentret Luz de Esperanza är beläget vid Venezuelas norra kust i staden Puerto la Cruz. I denna region finns miljontals invånare bosatta i flera större städer, såsom Barcelona och Cumana. Härifrån går också färjan till turistparadiset Isla Margarita och flera andra små öar. Här finns härliga sandstränder.
På nära håll kan man se pelikaner dyka det i det varma, salta vattnet.

Luz de Esperanza grundades 2004 och drivs av en lokal organisation, men fungerar i praktiken som ett fosterhem. Föreståndare är Magbis och Joel Hernández. De äldre barnen går till skolan, medan de yngsta får vara kvar hemma. Barnen har olika skoltider och personalen följer dem till och från skolan.

Många av barnen som kommer till detta hem har blivit övergivna av sina föräldrar eller har föräldrar som inte klarar av att ta hand om dem av olika orsaker. Barnens liv är trasiga; flera av dem har blivit både fysiskt och psykiskt misshandlade. De är otrygga och oroliga små själar som behöver mycket kärlek och uppmuntran.

Luz de Esperanza kan också få besök av svenska volontärer, som kommer dit för att hjälpa till praktiskt. De är till stor nytta i arbetet med barnen. Personalen på centret arbetar för att ge dessa barn en grundtrygghet och ett självförtroende. De får mat och kläder, gemenskap, gå i skola och de får höra talas om Jesus.

Luz de Esperanza får ingen finansiell hjälp av statliga myndigheter, men står under insynskontroll. Detta innebär att barnen placeras ut av lokala socialtjänsten och att regelbundet samarbete mellan kommunal instans samt barncentret förekommer. Den venezuelanska staten har inte resurser att ta hand om det ständigt ökande antalet barn som växer upp på Venezuelas gator, utan familj och social omsorg.