Litauen

Sociala insatser för barn i Klaipeda

På Visos finns gott om utrymme för stora och små. Här bor barn som förlorat hem och familj, men även barn som för en tid behöver miljöombyte. Också unga mammor får här en möjlighet att i lugn och ro komma tillrätta med livet. I den vida trädgården finns växthus samt ett större förrådshus med små gästrum för besökare och volontärer. Barncentrets dagliga verksamhet bygger på familjeprincipen. Man äter gemensamt, tar hand och sitt skolarbete, får läxhjälp, kärlek och omtanke samt erbjuds olika fritidsaktiviteter. På mindre än tio minuters promenadavstånd ligger den ljuvliga, långgrunda stranden, med enorma sanddyner att gräva i.


Beroende på ålder får man hjälpa till med olika sysslor. Barnen har kommit till Visos genom polisens omhändertagande eller via socialnämndens ingripande i olika familjetragedier. En del barn har levt på gatan eller har rymt hemifrån. Barncentret försöker att återupprätta relationerna mellan barnet och den biologiska familjen.
Detta sker genom ett informationsutbyte samt ett uppföljningsarbete för

att följa utvecklingen i den ursprungliga familjen. När situationen har förbättras påbörjas om möjligt en återslussning dit. Detta sker i samråd med socialtjänsten i Klaipeda.


Varje helgdag serveras sopplunch för barn i området. Då anländer barn till missbrukare samt fattiga barn för att erbjudas ett mål mat på centret. Då ges möjlighet till dusch, klädbyte, en stunds lek m.m. Man ordnar emellanåt även diverse festligheter t.ex. i form av julfirande för dessa barn.


Under sommarmånaderna organiseras dagläger för olika barn- och ungdomsgrupper. Man serverar en enkel måltid och erbjuder aktiviteter, för många av de barn som annars skulle driva runt på gatorna. Detta sker i preventivt syfte för att förebygga snatteri och tyngre kriminalitet. Föreningen Senapsfröet vill tillsammans med Visos vara en utsträckt hand för dessa barn och samtidigt få dem att förstå sitt unika värde, trots allt de gått igenom.Tack för ditt besök.

Välkommen att skicka meddelande till oss om du vill veta mer.

Kontakt